Nederlandse geiten- en schapenbedrijven officieel vrij van Q-koorts

Nederlandse geiten- en schapenbedrijven officieel vrij van Q-koorts

De Nederlandse melkgeiten en -schapensector is officieel vrij van Q-koorts. Op de lijst van de NVWA met besmette bedrijven stond nog één bedrijf.

Op het bedrijf in Maren-Kessel (N.-Br.) is het afgelopen jaar ook geen verhoogd gehalte van de Q-koortsbacterie Coxiella Burnetii aangetroffen, waardoor het bedrijf officieel vrij is verklaard.

Voorzitter Jeannette van de Ven van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij vindt het prettig dat de lijst nu leeg is. “Maar het signaal dat de sector veilig is voor de volksgezondheid, is voor ons belangrijker dan de papieren lijst”.

Verplicht tankmelkonderzoek en vaccinatieplicht

Het laatste bedrijf in Maren-Kessel was sinds 31 maart 2010 besmet met Q-koorts. Sinds de invoering van het verplichte tankmelkonderzoek is op 101 bedrijven Q-koorts vastgesteld. Op besmette bedrijven werden drachtige dieren geruimd en er werd een vaccinatieplicht ingesteld voor alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven met meer dan 50 dieren.

De verplichte vaccinatie tegen Q-koorts en de verplichte deelname aan het reguliere tankmelkonderzoek, blijven voor al deze bedrijven onverminderd van kracht.
In 2008 en 2009 was een grote uitbraak van Q-koorts onder mensen.

Nederland is nu dus officieel vrij van Q-koorts

Leave a Reply