Het verhaal van Geitenhouderij De Roozehoeve

Dieren om van te houden

Roozehoeve-GeitjeLydia opperde het idee, Ronald was snel net zo enthousiast. Zullen we een geitenhouderij beginnen? Het idee werd een droom, de droom werd een werkelijkheid. Geiten! Eigenlijk was Ronald van de koeien. Al zo lang als hij zich kan herinneren is hij helemaal gek van deze dieren. Koeien melken over de hele wereld, foto’s ervan maken. Het bepaalde zijn opleidingskeuze, de HAS. Jarenlang werkte hij voor grote diervoederbedrijven als Hendrix UTD. In contact met geiten kwam hij eigenlijk pas bij Reudink, het biologische mengvoederbedrijf waar hij leiding aan gaf. Wat een geweldige dieren, wat een sector, wat een mogelijkheden.

De geitenhouderij is relatief klein, jong, dynamisch, en er valt nog veel te ontdekken en ontwikkelen. Dat paste bij Ronald zijn passie, het ontwikkelen van mensen en bedrijven. Hij zag dat Nederland vooropliep in de kennis over deze dieren. Maar er is ook nog veel te ontdekken, daar wil hij graag een bijdrage aan leveren.  Lydia was van het begin af aan enthousiast van deze eigenzinnige dieren. Ze zijn kleiner en beter te hanteren dan koeien. Het zijn gewoon dieren om van te houden.

De basis voor streekproducten

Het idee bleef broeien. Geiten passen bij ons. Het zijn eigenzinnige, grappige dieren, met een lichte drang tot slopen, als het niet van ijzer of beton is zetten ze hun tanden erin. Maar het zijn ook lastige dieren om te houden. Ze zijn gevoelig en je moet er echt goed voor zorgen, ze hebben veel aandacht nodig. We kunnen samen uren naar deze dieren kijken. Het mooie van het houden van dieren is dat ze heel eerlijk zijn, ben je goed voor hen dan zijn ze ook goed voor jou. Ze kunnen niet praten maar geven heel veel signalen af hoe het met ze gaat. Deze herkennen en er naar handelen dat is echt vakwerk. Daarnaast biedt geiten houden ook veel mogelijkheden. Zo is geitenmelk de basis voor prachtige gezonde producten, streekproducten natuurlijk, zoals geitenkaas.

Roozehoeve-GeitenDe zoektocht naar een geschikte locatie kon starten. Het zoekgebied lag globaal tussen Nijmegen en Venlo dat maakte de spoeling wel wat dun. Uit het niets een dergelijk bedrijf starten is zeker in deze tijd geen sinecure. Na een aantal mislukte pogingen en maar liefst 7 afwijzingen van banken kwamen de ondernemers in Lottum uit. Dit voormalige varkensbedrijf bood mogelijkheden. Daarnaast is de gemeente Horst aan de Maas agrarisch gezind omdat ruim 45% van de beroepsbevolking werkzaam is in de agrarische sector. De plaatselijke Rabobank had vertrouwen in de ondernemers en wilde hun plannen financieren. Het doorzetten wierp zijn vruchten af en de vreugde was dan ook groot toen het definitieve ja woord kwam aangaande de financiering.

Een naam voor het bedrijf was gauw gevonden, De Roozehoeve. Lottum is immers het rozendorp, het merendeel van de in Nederland geteelde rozen wordt in Lottum en omgeving geteeld. Op 30 november 2015 kwamen de eerste dekrijpe lammeren. Op 1 december stond er nog een varkensstal en op 23 mei2016 is men begonnen met melken. Door een strakke planning en in zee te gaan met de juiste bedrijven wist men de stal in iets meer dan drie maanden te bouwen. De melkgeiten hadden het snel naar  hun zin en de door hen geproduceerde melk legt de basis ons eigen merk geitenkaas.

Verbinding met de maatschappij

Maar De Roozehoeve wil meer zijn dan een geitenhouderij. In de bedrijfsvoering staan twee woorden centraal: verbinden en duurzaam. De vennootschap die de ondernemers hebben opgericht heet dan ook ‘De Verbinding’. Het gaat dan om de verbinding tussen de partners, de verbinding met de geitenhouderij maar zeker ook de verbinding met de maatschappij. In de Nederlandse veehouderij in het algemeen en de geitenhouderij in het bijzonder gebeuren heel veel goede dingen en wordt er overwegend erg goed voor de dieren gezorgd. Als sector vergeten we dat alleen regelmatig te communiceren. De ondernemers van de Roozehoeve willen graag open en transparant produceren en willen burgers, jong en oud de gelegenheid bieden hun bedrijf te komen bekijken. Dus als we het bedrijf op orde is, gaat men echt werken aan de verbinding met de regio. Lydia en Ronald willen iedereen laten zien hoe leuk deze dieren zijn en mensen, jong en oud, ook iets leren over hun eigenzinnige natuur en de geitenhouderij in het algemeen. Een geitenspeeltuin staat op stapel. We willen laten zien dat als je goed met de dieren omgaat, het een fantastische branche is. Met Ronalds kennis van de markt en Lydia´s liefde voor geiten en gezonde streekproducten, wordt met De Roozehoeve een droom werkelijkheid.

Ronald en Lydia