Voeding

We hebben er voor gekozen onze geiten hooi, stro en krachtvoer te geven. Geiten eten graag grof materiaal.Roozehoeve-300x300-22 We stellen dan ook onbeperkt stro ter beschikking in ruiven die altijd gevuld zijn met stro. Door deze ruiven regelmatig te verplaatsten hoeven we de stal verder niet in te strooien. Een deel van het stro valt onder de ruif. Dit is voldoende voor een schoon en warm ligbed voor de geiten. Doordat geiten heel gevoelig zijn voor schimmel hebben we er voor gekozen om naast het stro graszaadhooi te verstrekken. Dit hooi is een mooi droog, stabiel en constant product. We maken een afspraak met onze fourage handelaar en die brengt op afroep elke keer een vracht hooi of stro.

Individueel krachtvoer verstrekken

Roozehoeve-300x300-10Het krachtvoer verstrekken we individueel aan de geiten. Hierbij hebben we gekozen voor het Van der Pas systeem. Genoemd naar de ontwikkelaar Edwin van der Pas. Dit systeem dat doorontwikkeld is door Geitenbelang is uitermate geschikt voor onze dieren en past prima in onze stal. Met het Van der Pas systeem kunnen we vier verschillende krachtvoersoorten voeren waardoor we voor elk dier het juiste voer kunnen samenstellen. Het individueel voeren heeft een paar voordelen:

  • Je kan dieren productiegericht voeren. Hierdoor blijven hoogproductieve dieren goed in conditie en worden ze niet te mager. Daarnaast worden laagproductieve dieren niet te vet
  • Door het krachtvoer aan de juiste dieren te geven kunnen we kosten besparen. Het krachtvoer is de duurste component uit ons rantsoen. Door hier heel gericht mee om te gaan, besparen we kosten en vindt er ook geen verspilling plaats.
  • Doordat de dieren niet te vet of te mager worden is de kans op gezondheidsproblemen kleiner, waardoor ze langer gezond melk kunnen produceren en aan ons doel een hoge levensproductie met een hoog eiwitgehalte kunnen voldoen.
  • Een bijkomend voordeel van het Van der Pas systeem is dat het veel management informatie oplevert. Zo zien we dagelijks welke dieren wel of niet in het systeem zijn geweest en welke dieren wel of niet hun voer op hebben. Dat kan een indicatie voor hun gezondheid status zijn.
    Door hier snel op in te grijpen, vaak is een pijnstiller al voldoende, kunnen we veel problemen voorkomen.

Veel, vers en schoon water

Roozehoeve-300x300-14Op ons bedrijf besteden we veel aandacht aan de primaire levensbehoeften, licht, lucht en water. Het water verstrekken we in open drinkbakken met vacuumvlotters. Door met dit type vlotter te werken zit er geen vlotter in de waterbak waardoor de kans op bevuiling ook geringer is. In de stal hebben we totaal 13 drinkbakken van een meter lang. Onder de drinkbakken is een riolering gemaakt zodat we de bakken snel en eenvoudig schoon kunnen maken. Dit doen we dagelijks door de stop eruit te draaien en de bak met een doek schoon te maken. Zo hebben de dieren altijd de beschikking over veel, vers en schoon drinkwater. Daarnaast zijn de drinkbakken laag gemonteerd, 40 cm boven de vloer van de stal. Hierdoor kunnen de dieren makkelijk en op een natuurlijke manier drinken. In de natuur immers drinken de dieren ook met hun kop omlaag. Dat benaderen we op deze manier.