Huisvesting

Licht

Roozehoeve-300x300-03Licht is voor dieren van groot belang. We hebben een lichtplan laten maken waardoor we altijd 200 lux licht hebben op dierniveau. Dat wil zeggen 16 uur per dag. De andere 8 uur van de dag is de nachtlamp aan. De stalverlichting wordt geregeld op een schakelklok. Om 5 uur ’s ochtends gaat het licht aan zodat de dieren wakker zijn op het moment dat we gaan melken om 5.30 uur. ’s Avonds om 21.30 uur gaat het licht uit en gaat de nachtlamp aan. Gedurende de dag zorgt een sensor ervoor dat de dieren altijd minimaal die 200 lux licht ervaren. Op het moment dat er meer dan deze 200 lux aan daglicht binnenkomt schakelen de lampen automatisch uit. Zodra het lichtniveau onder de 200 lux daalt schakelen de lampen weer aan. Op deze manier lopen en liggen onze geiten altijd in een prettig verlichte omgeving.

Lucht

Een groot deel van de zijwand van de stal is uitgevoerd als opening voor de lucht en licht inlaat. Beiden zijn van groot belang. Verse lucht en vooral veel zuurstof zijn van groot belang. Vooral hoog productieve geiten zijn net topsporters. Ze hebben veel zuurstof nodig om alle lichaamsprocessen optimaal te laten functioneren. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat veel verse lucht van groot belang is voor een gezonde en fitte geit. Alleen als de temperatuur onder de 15 graden dreigt te komen of als het hard regent, sluiten wij het ventilatiegordijn om inregenen of te zeer afkoelen van de stal te voorkomen. Ook kunnen we de schuifdeuren achter in de stal open zetten zodat we meer luchtcirculatie krijgen en de gevoelstemperatuur lager is. Dat is prettiger voor de geiten.

Het melken

Melken doen we in een 2 x 30 stands zij aan zij rapid exit stal. Dit houdt in dat er aan beide kanten 30 geiten staan. De geiten staan zij aan zij en met het uier naar de melker. Als de geiten “uit” zijn en terug kunnen naar de stal gaat het voorfront open waardoor alle 30 geiten in één keer weg kunnen lopen. Zo kunnen we de geiten “snel wisselen” met deze “rapid exit”. De melkstellen worden met de hand aangesloten en als het uier leeg is wordt het melkstel automatisch afgenomen. Met dit systeem kunnen we ongeveer 300 geiten per uur melken. We hebben deze melkstal gekocht van een geitenhouder die een grotere melkstal had gekocht.

We hebben er voor gekozen onze geiten een klein beetje snoepvoer te geven in de melkstal. De geiten vinden dit erg lekker en zo komen ze graag de melkstal in. Dat bespoedigd het melken. Om de intervallen zo gelijk mogelijk over de dag te verdelen melken we ’s ochtends om 5.30 uur en ’s middags om 16.30 uur.

Roozehoeve-300x300-04
De melkmachine